12-02-2014

2014-02-12 23:04

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΡΙΖΙΩΝ ΑΦΙΕΡΩΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ

 ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ.

Τι είναι ο ενδοσχολικος εκφοβισμός;

Ένας μαθητής εκφοβίζει όταν χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα επιτίθεται σε συμμαθητές του με σκοπό να τους προκαλέσει σωματικό ή ψυχικό πόνο. Ο εκφοβισμός ανάμεσα στους μαθητές μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Πώς εκδηλώνεται;

·         χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, μπουνιές, χτυπήματα

·         βρισιές, προσβολές, απειλές και κοροϊδίες

·         καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και κλοπές

·         αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες

Τι μπορείς να κάνεις;

Μπορεί να είναι δελεαστικό το να εκδικηθείς το παιδί που σε εκφοβίζει. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι η λύση γιατί αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει και άλλη βία.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποχωρίσεις από το περιστατικό, να είσαι μαζί με άλλα παιδιά και να ενημερώσεις έναν ενήλικα (δάσκαλο και/ή γονέα)   

 Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι για να χειριστείς τον εκφοβισμό.

·         Ενημέρωσε έναν ενήλικα. Δάσκαλοι, διευθυντές και γονείς όλοι μπορούν να βοηθήσουν στο να σταματήσει ο εκφοβισμός.

·         Να αποφεύγειςτο παιδί που σε εκφοβίζει και έχε πάντα μαζί σου ένα φίλο σου. Κάνε μια προσπάθεια να είσαι πάντα με ένα φίλο σου ή με μια παρέα. Κάνε και εσύ το ίδιο για κάποιο άλλο παιδί που μπορεί να είναι και αυτό θύμα εκφοβισμού.

·         Κράτα το θυμό σου. Είναι φυσικό να θυμώνεις, αλλά τα παιδιά που εκφοβίζουν  λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Στο βαθμό που μπορείς κάνε μια προσπάθεια να μην δείχνεις ότι έχεις θυμώσει.

·         Απομακρύνσου και αγνόησε το παιδί που σε εκφοβίζει. Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου. Όταν αγνοείς τον εκφοβιστή αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεσαι και δεν σε νοιάζει. Τελικά ο εκφοβιστής θα σταματήσει να σε εκφοβίζει, όταν βλέπει ότι δεν του δίνεις σημασία.

·         Να θυμάσαι ότι , δεν φταις εσύ! Και να μην νιώθεις ντροπή για αυτό που σου συμβαίνει.

Αφού μιλήσαμε για την έννοια του σχολικού εκφοβισμού, τις αιτίες και την αντιμετώπισή του, ακούσαμε δύο παραμύθια με τίτλο 

"Τα μπαλόνια της φιλίας" και "Μόνα η χελώνα"

Μπορείτε να τα ακούσετε και εσείς στο youtube στους παρακάτω υπερσυνδέσμους: