Παρέλαση

2014-03-27 21:17

 

Σήμερα γιορτάζουμε διπλή γιορτή. 

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον Ευαγγελισμό της Ελλάδας. 

Εκεί στη γη της Ιουδαίας, τη χώρα των θεόπνευστων προφητών, ο Αρ­χάγγελος Γαβριήλ, σαν σήμερα προσφέρει τον κρίνο στη σε­μνή Παρθένο και ευαγγελίζεται τη Γέννηση του Σωτήρα της ανθρωπότητας. Εδώ στην Ελλάδα, στη γη της σοφίας, των ηρώων και των ημίθεων, στην αγιοφρούρητη Μονή της Αγίας Λαύρας ένας εμπνευσμένος Ιεράρχης, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, υψώ­νει το Λάβαρο, της Λευτεριάς πέπλο, και ευαγγελίζεται με τα προφητικά λόγια του, ξέχειλα από πατριωτικό παλμό και τρεμάμενα από ιερή συγκίνηση, τη λύτρωση του Ελληνισμού από τη μυσαρή τυραννία.

Οι πανανθρώπινες αξίες, για τις οποίες τόσο αγωνίστηκαν οι Έλληνες και τόσο αίμα πρόσφεραν σαν σκληρό τίμημα τους, καταρρακώνονται από το μολυσμένο χνώτο του κατα­κτητή.Ραγιάς είναι ο Έλληνας. Ον ευτελές, που δεν δικαιούται να εξουσιάζει τίποτε στη ζωή αυτή. Μήτε οικογένεια, μήτε τιμή, μήτε αξιοπρέπεια. Δεν ορίζει γυναίκα, σπίτι, παιδιά και περιουσία. Δουλεύει σκληρά κι ολόμοχθα για να γεμίζει το αμπάρι του αφέντη και φέρνει παιδιά στον κόσμο για να γί­νουν γενίτσαροι, που θα του πάρουν την ίδια την ψυχή του. Κάθε ανθρώπινη αξία ποδοπατείται βάναυσα. Οι άνθρω­ποι του πνεύματος και οι δημιουργοί πνευματικών έργων ξε­ριζώνονται ή αποκεφαλίζονται σαν μάρτυρες της Πίστης και της Πατρίδας.Ψηλά βουνά κι απάτητα και πάντα χιονισμένα. Βουνά ψη­λά, αξετίμητα, των σταυραετών λημέρια. Βουνά που γιγάντωσαν τα μαρμαρωμένα στήθια τους και δέχτηκαν στη στοργι­κή αγκαλιά τους τους απαράμιλλους εραστές της ελευθερίας και τραγούδησαν περήφανα το λακωνικό και ρηξικέλευθο όρ­κο:

 

«Ελευθερία ή θάνατος».

Εφτά χρόνια η Ελλάδα γίνεται το θέατρο της μεγάλης εποποιΐας, του αίματος και της φρίκης. Και δίπλα στους με­γάλους μας αγωνιστές, ξεχωρίζουν μεγάλες ευρωπαϊκές μορ­φές, λάτρισσες του πανάρχαιου Ελληνικού μεγαλείου, που ολοκληρώνουν το προς την Ελλάδα οφειλόμενο χρέος με την προσφορά της ίδιας της ζωής τους. Είναι οι μεγάλοι φίλοι μας, ακραιφνείς αγωνιστές και υποστηρικτές των πανανθρώ­πινων δικαίων και των απαράγραπτων δικαιωμάτων της αν­θρώπινης ζωής. Χάρισαν στην Ελλάδα τα χρόνια, την περιου­σία και το τέλος της ζωής τους. Τι άλλο μπορούσαν να της προσφέρουν; Ένας μονάχα ήταν ο πόθος τους: Ή να πεθά­νουν στον αγιασμένο αυτόν τόπο, όπως οι ίδιοι διακήρυτταν, ή να δουν την ελευθερία αναθάλλουσα και πάλι στη γη των πατέρων της. Είναι οι μεγάλοι ευεργέτες μας στην κρίσιμη εκείνη στιγμή της τιτανομαχίας του έθνους μας, οι γνήσιοι, οι άδολοι Φιλέλληνες, που διαπνέονταν από άκρατο και ανυπολόγιστο φιλελληνισμό. Τους σεβόμαστε, τους αναγνωρί­ζουμε και πάντα θα τους ευγνωμονούμε.

 

Το '21 είναι για μας ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο. Είναι η ίδια η προσωποποίηση της Δόξας. Είναι ανάσταση. Μαρτυ­ρεί την ακατάλυτη δύναμη της φυλής μας, τη ζωτικότητα και το σφρίγος της. Είναι η ίδια η ζωή μας. Ό,τι είμαστε σήμε­ρα σαν κράτος, σαν έθνος, σαν λαός, το χρωστάμε στο ανε­πανάληπτο '21 μας. Αυτό που έγινε τότε, μόνο σαν θαύμα μπορεί να εξηγηθεί. Αν για την πραγματοποίηση ενός θαύ­ματος χρειάζεται δύναμη υπερφυσική, αυτή σίγουρα θα τη δρούμε μέσα στην ψυχή του λαού που αγωνίστηκε-το '21. Το '21 σήκωσε την ταφόπετρα κι ανάστησε ένα λαό οδηγώντας τον απ' την αφάνεια στην πρωτοπορία, από τον τάφο στη ζωή, από την αυταπάτη και την ονειροπόληση στο φως της πραγματικότητας. Από την ανυπαρξία στην πρωτοπορία των ελεύθερων λαών. Αυτό θεμελίωσε το μέλλον του έθνους μας και γέννησε το συναίσθημα της ασφάλειας και της ύπαρξης.

 

Γιαυτό ας στραφεί την ιερή τούτη στιγμή ευλαβικά ο νους μας στους αθάνατους εκείνους προμάχους της εθνικής μας αποκατάστασης.

 

Σήμερα που γιορτάζουμε με βαθιά ικανοποίηση και ιστο­ρική αναπόληση την ιερή τους μνήμη, ας τους υποσχεθούμε πως θ' αποτελούν για μας αρχή και κανόνα ζωής και θα δια­ποτίζουν με το φρόνημα τους τους μεγάλους εθνικούς μας οραματισμούς. Είναι τούτο χρέος ιερό, εθνική επιταγή, μέγι­στο καθήκον. Ο αγώνας τους θα είναι για μας όρκος τιμής κι ανδραγαθίας και η μεγάλη τους κληρονομιά θα διατηρεί­ται από μας σαν κόρη οφθαλμού, γιατί: «πατρός τε και μη­τρός και των άλλων προγόνων απάντων, τιμιώτερον και αγιώτερον εστίν η πατρίς».

 

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Ζήτω η αθάνατη Ελλάδα μας

ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΜΑΣ

ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΟΣ Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗ ΜΑΡΙΝΑ

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ