Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το μιτάτο" της Στ΄ Δημοτικού

2014-05-18 23:13

Η Στ΄ Δημοτικού του σχολείου μας, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Βλάχου Ευαγγελία, πραγματοποίησε τη φετινή χρονιά εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα "Το μιτάτο".

Το  Μιτάτο ή Μιτάτος είναι ένα πολύ μικρό σχετικά οικοδόμημα της ελληνικής υπαίθρου που απαντάται κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, σε όλα τα ορεινά χωριά των νομών Χανίων και Ρεθύμνου, ιδιαίτερα στα χωριά του Ψηλορείτη, των Λευκών Όρεων και στις λεγόμενες Χανιώτικες Μαδάρες.

Πρόκειται για μικρά, τετράγωνα κυρίως, κτίσματα, χαμηλού ύψους μέχρι 2 μέτρα, που κατασκευάζονται κυρίως από μπετό και πέτρες και διακρίνονται για το γερό σκαρί τους. Χτίζονται κυρίως σε βουνοπλαγιές με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Έχουν περάσει περίπου 300 χρόνια από την κατασκευή τους, αλλά αντέχουν ακόμα. Γύρω από το μιτάτο υπάρχει συνήθως η μάντρα, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως από βοσκούς.

Οι μαθητές μας προέρχονται κυρίως από αγροτικές οικογένειες και έχουν σχεδόν όλοι επισκεφτεί μιτάτα, τα οποία χρησιμοποιούν οι οικογένειές τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και μεταφέρουν τα κοπάδια τους στα υψηλότερα τμήματα του Ψηλορείτη.

Οι μαθητές μας κατασκεύασαν τη δική τους μακέτα με το μιτάτο, σύμφωνα με τις εμπειρίες τους αλλά και τη χρησιμότητά του.

 

 

 

 

 

 

Προχώρησαν και στην κατασκευή ατομικού μιτάτου, ο καθένας, έχοντας ως πρότυπο το οικογενειακό τους μιτάτο.