Απόκριες

2014-03-27 20:28

Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Τις ημέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, του «μασκαρέματος» και της μεταμφίεσης. Η ελληνική αποκριά έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και συνδέεται µε την λατρεία του ∆ιονύσου, θεού του κρασιού και των εορτασµών.

Η αποκριά διαρκεί τρεις εβδοµάδες, και ξεκινάει 60 µέρες πριν το Πάσχα. Ονοµάζεται Τριώδιο. Οι ενήλικες και τα παιδιά µεταµφιέζονται µε αστεία κουστούµια, χορεύουν, τραγουδούν και παρακολουθούν παρελάσεις καρνάβαλων καθώς και άλλες δραστηριότητες, που οργανώνονται από τους δήµους όλων σχεδόν των πόλεων της Ελλάδας.

Κάποια από τα έθιμα αυτής της περιόδου είναι:

Η Τσικνοπέμπτη, που γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Τα Ψυχοσάββατα, που κατά την διάρκεια αυτών των ηµερών βρίσκουμε την πρακτική ειδικών λειτουργιών και µνηµόσυνων, όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν βρασµένο σιτάρι (κόλλυβα) στην εκκλησία και το µοιράζουν στο εκκλησίασµα µετά την λειτουργία στην µνήµη των αγαπηµένων τους .

Μερικές από τις κατασκευές μας για τον εορτασμό της Αποκριάς: