Άγιες Μέρες

2014-04-19 20:22

Πάσχα ονομάζεται η μεγάλη γιορτή του ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού και είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Πριν τη γιορτή του Πάσχα, έχουμε μία περίοδο νηστείας 50 ημερών. Η τελευταία εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Πάσχα είναι η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών.

Πλήθος εθίμων  ομορφαίνουν τις λαμπριάτικες μέρες. Τα έθιμα ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ το πρωί της Κυριακής των Βαΐων, οι πιστοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να πάρουν το σταυρό φτιαγμένο με βάγια (φύλλα φοινίκων) που το τοποθετούν στα εικονίσματα για να τους φυλάει όλο το χρόνο.

Από την Κυριακή των Βαΐων και κάθε βράδυ καθ ΄ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, όλοι οι πιστοί μαζεύονται στις εκκλησίες για να παρακολουθήσουν με κατάνυξη τα Θεία Πάθη.

Σε ολόκληρη την Ελλάδα η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα γιορτάζονται με ξεχωριστή λαμπρότητα και κατάνυξη.  Κάποια από τα έθιμα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, η περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι λαμπάδες, που φέρουν το Άγιο Φως το βράδυ της Ανάστασης, το τσούγκρισμα των αυγών, καθώς και το σούβλισμα των αρνιών ανήμερα το Πάσχα.

Μερικές από τις κατασκευές μας για το Άγιο Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου, μπορείτε να απολαύσετε παρακάτω:

Οι πασχαλίτσες μας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι κάρτες μας:

 

 

 

 

Τα καλαθάκια μας:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα αυγά και οι λαμπάδες μας: